« terug naar vorige pagina

Echografie

U kent waarschijnlijk het gebruik van echografie bij zwangerschappen. Misschien heeft u ook gehoord van echo’s van het hart om afwijkingen zichtbaar te maken.

Echografie geeft een directe weergave van de anatomie van het lichaam (statisch). Hiermee kunnen botten, gewrichten, pezen, banden en kapsels worden bestudeerd. Ook kunnen bewegingen geanalyseerd worden (dynamisch).

Echografie maakt gebruik van hoog frequente geluidsgolven om structuren van het lichaam zichtbaar te maken en is een relatief nieuw specialisme binnen de fysiotherapie. Saeed Ahmadian heeft zich als fysiotherapeut gespecialiseerd in deze beeldvormende techniek.

Het onderzoek

Het onderzoek is op geen enkele manier schadelijk voor uw lichaam. De fysiotherapeut kan direct een relatie zichtbaar maken en interpreteren tussen de klachten en de (bewegende) beelden. Het onderzoek is grotendeels geprotocolleerd. Dit waarborgt de betrouwbaarheid, maar heeft als beperking dat het onderzoek zich alleen richt op de aan de rand van het lichaam gelegen structuren (perifere).

Hierbij een overzicht van de toepassingsgebieden en mogelijke pathologie.

  • Spieren: scheuren, littekens en kalkneerslag.
  • Pezen: scheuren, ontstekingen, degeneratie en kalkneerslag.
  • Slijmbeurzen/peesschedes: ontstekingen, overvulling(vocht) en kalkneerslag.
  • Banden/kapsel: scheuren, verdikkingen en ontstekingen.
  • Meniscus: oppervlakkige scheurtjes.
  • Botten: breuken, losse fragmenten, groeistoornissen, schade algemeen.
  • Zenuwen: verloop en ligging.

In onze praktijk Fysiotherapie Fysionovo wordt echografie, indien nodig geacht, ingezet als onderdeel van het reguliere fysiotherapeutisch onderzoek. Er zijn daarom geen extra kosten aan verbonden. Uw arts kan ook een echografisch consult bij ons aanvragen.